Open mond, niet zo gezond

Als je neus verstopt zit, heb je geen andere keus: je moet door je mond ademen. Bij sommige mensen blijft dit een gewoonte, ook als ze niet meer verkouden zijn. Bij een geopende mond zit de tong laag in de mond; soms zit de tong zelfs zo ver naar voren dat hij op de onderlip ligt en dus een eindje uit de mond steekt. Nog afgezien van het feit dat het er niet aantrekkelijk uitziet, is het ook nog eens een keer bepaald niet gezond. Hoe komt dat?

Als je door je neus ademt, wordt de lucht verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Je mond kan dat niet allemaal doen, dus als je door je mond ademt, krijg je steeds koude, vuile en droge lucht binnen. Dat kan leiden tot keelpijn, ontstoken amandelen, kriebelhoest, oorontsteking of een verstopte neus. En als je neus verstopt zit, ga je dus weer door je mond ademen. Er ontstaat een vicieuze cirkel.

Er zijn nog meer gevolgen van mondademen. De spieren van je wangen, de lippen en de tong worden slapper, waardoor het spreken minder krachtig en minder goed verstaanbaar wordt. Ook wordt er vaak op de verkeerde manier geslikt. De tong gaat niet naar boven tegen het gehemelte tijdens het slikken, maar duwt naar voren, tegen de tanden, zodat de tanden naar voren gaan staan en de kaak smaller wordt, waardoor het weer moeilijker wordt om klanken als bijvoorbeeld de s en de t goed uit te spreken.

In de logopedische behandeling worden oefeningen gedaan voor het versterken van de spieren van lippen, tong en wangen, zodat het gemakkelijker wordt de mond in rust te sluiten. Daarnaast kun je leren op een betere manier te slikken en de uitspraak te verbeteren. Ook kan er hulp worden geboden bij het afleren van duim- of vingerzuigen

Wat kun je zelf doen?

-Zorg ervoor dat de neus niet verstopt zit: snuit de neus of haal hem op.

-Ga naar de dokter als het langdurig niet lukt door je neus te ademen of als je niet zo goed kunt horen.

-Zoek iemand die je kan helpen. Het afleren van deze gewoontes is niet gemakkelijk, dus is het goed dat er iemand is die je kan helpen door te zetten.

-Hou je mond ook ’s nachts gesloten. Misschien kan je vader of moeder even komen kijken als je slaapt. Hij of zij kan dan je lippen dicht doen als je mond toch weer open hangt.

-Stop met het duimen of het vingerzuigen.